Articles

Friday, 23 April 2017 19:40https://haskovo.info

"Zlatna Trakia" led the Great Dance horo in Brussels

Zlatna Trakia Features

The big Bulgarian dance horo, organized by MEP Eva Midel and under the patronage of European Parliament President Antonio Tajani, took place in the central square in Brussels on Sunday. "The big dance is already a tradition for Brussels and for the communities of the Balkan countries in the city. It embodies European values and demonstrates the beauty of the different faces of our continent. With the Great Dance in the capital of Europe we show that the Bulgarian community is actively connected with its customs and open to the world. This was stated by MEP Eva Midel in front of the residents and guests of the city gathered in the central square in Brussels, who took part in the dance.
Bulgarian dance horo is performed for the fifth time in a row on the central square in Brussels, as Eva Midel continues the tradition started by Kristalina Georgieva, Vice-President of the European Commission (2014-2016). For the first time this year, the dance is being held under the patronage of European Parliament President Antonio Tajani. The official ceremony was attended by the Mayor of Brussels Ivan Mejor, Belgian politicians and the ambassadors of Bulgaria and other Balkan countries in Belgium.
Bulgarians from Belgium and neighboring cities in the Netherlands and Germany took part in the dances.


Friday, 06 Jan 2012г. 12:02ч. , Autor: Vesela Tdorovahttp://hsmaritsa.com

"Zlatna Trakia" horo for Guiness

Zlatna Trakia Features

Ансамбълът със специална покана от Елица Тодорова за фолклорния рекорд през юни във Варна
"Златка, очаквам ви на хорото - да въздигнем БЪЛГАРИЯ! "Златна Тракия" - като име на песен! Тренирайте здраво, мобилизирайте силите в Хасково! Ще дойда на инспекция с палки, ритъм и любов!"
Този апел до художествения ръководител на ансамбъл "Златна Тракия" - Златка Тимонова, изпраща Елица Тодорова.
Той е покана за регистрация на специалния сайт, в който всеки българин, който обича фолклора, може да се запише за участие - www.horo2012.com.
Грандиозното хоро от 1300 българи, с което представих България на Олимпийския стадион в Берлин на 2 юли 2011-а, беше само репетиция за световния рекорд, който ще осъществим през 2012 г., обяснява певицата.
Най-дългото хоро ще се извие на 10 юни в морската столица. Колко са записалите се, ще стане ясно на 14 февруари. Елица Тодорова е избрала Деня на влюбените, за да обяви и от колко страни ще са ентусиастите.
Вече се регистрирахме и сме много щастливи от това, че ще станем съпричастни с родолюбивата инициатива. Не знаем подробности, но всички вече се настройваме на такава вълна, каза Златка Тимонова. Много скоро в сайта за регистрация ще бъде сложена повече информация за инициативния комитет и всички подробности по проекта "Единение на България с ритъм и любов". Желаещите да станат част от този опит за влизане в Рекордите на Гинес не са никак малко. По думите на Елица те приемат това предизвикателство с голяма радост и умиление. С гордост и достойнство! Българският дух ще пребъде! Българите ще водят другите народи с духовност традициите си и любов, категорична е изпълнителката.


Diana Nikolova | Friday, 12.08.2011, 07:53 http://haskovo.info

"Zlatna trakia" with a huge concert for the day of Haskovo

Zlatna Trakia Features

С голям концерт за Деня на Хасково ще стартира новия творчески сезон за танцьорите от ансамбъл "Златна Тракия". Възпитаниците на Златка Тимонова вече се подготвят за проявата, която ще бъде на 8 септември на сцената на площадка "Спартак".
"Творческият сезон за нас започва на 1 септември. Тогава стартират и записванията на новите танцьори, които искат да се присъединят към ансамбъла. Приемаме и напреднали, и начинаещи танцьори на възраст над 5 години", каза хореографът Златка Тимонова.
Равносметката от изминалия творчески сезон за "Златна Тракия" са много спечелени награди и няколко междунаровни участия. През юли танцьорите играха на два фестивала в Румъния, а няколко месеца по-рано бяха гости и на фестивал в Турция.
Догодина танцьорите имат покана за участие във фестивал с конкурсен характер във френския град Дижон.


18-04-2011 10:05 ч. http://haskovo.net

Folk Ensemble "Zlatna Trakia" on a festival in Turkey

Zlatna Trakia Features

Детската формация на ансамбъл "Златна Тракия" заминава на международен фестивал в турския град Айдън ,който ще се проведе от 20 до 26 април. Получихме покана още миналата година,но бяхме потвърдили участие в друг фест по същото време и замина моя бивша ученичка от Пазарджик. Явно домакините много искат и ние да им гостуваме, защото отново ни поканиха и ние приехме, разказа хореографът на ансамбъла Златка Тимонова.
Формацията е подготвила програма,която включва танци от почти всички етнографски области на България.
Фестивалът се организира по случай седмицата на детето. Освен концертите в Айдън танцьорите на "Златна Тракия" ще посетят и Троя, Ефес и гроба на Дева Мария.


18.04.2011 11:03 http://culture.actualno.com

Folk Ensemble "Zlatna Trakia" on a festival in Turkey

Zlatna Trakia Features

Детската формация заминава за град Айдън.
Формацията е подготвила програма, която включва танци от почти всички етнографски области на България.


Friday, 05 Август 2011г. 10:57ч. , Autor: Vesela Todorova http://hsmaritsa.com

Zlatka Timonova with a BG Birthday

Zlatna Trakia Features

Хореографът на "Златна Тракия" рядко духа свещи у дома, турнето тази година изпреварва празника

Хореографът на ансамбъл "Златна Тракия" Златка Тимонова ще вдига наздравици в Хасково днес. Чаровната дама сравнително рядко празнува рожден ден в България, тъй като в началото на август, обикновено е с възпитаниците си на турне в чужбина.

Тази година обаче, участията на хасковските "златни тракийци" приключиха преди личния празник на Тимонова и тя ще посреща близки и приятели у дома.

В началото на юли участвахме с голямата група в два фестивала в Румъния. От форума в Баиле Херкулане се върнахме с внушителна гипсова фигура на Херкулес, разказа Тимонова. В Тимишоара фестивалът бе изключително представителен, с много и румънски и чуждестранни състави.

Домакините, въпреки че не са професионалисти, а самодейци, разчитат на солидна помощ от държавата и разполагат с всичко необходимо за работа и изяви зад граница, коментира хасковската хореографка. Тимонова се похвали с покана за конкурсен фестивал в Дижон, Франция, догодина. Френският ансамбъл бил силно впечатлен от костюмите, танците и майсторлъка на нашенци.

В Тимишоара ни направиха и студиен запис с 3 камери за телевизията, представиха ни пред местната публика и с две радиоинтервюта, добави още Тимонова. Това е второто пътуване извън страната за "Златна Тракия" т. г. Припомняме, че през април детската формация бе на фестивал в Айдън, Турция. Ансамбълът, който е с близо 20 годишна история, за поредна година се включва в празниците по случай Деня на детето в южната ни съседка.

Юбилейната за Златка Тимонова година бе белязана и от още едно значимо за нея събитие - поканата за участие в Първия Фестивал на Жените в Изкуството "SWAN", който се проведе през пролетта в София. Освен нея, Хасково имаше свое достойно женско присъствие на националния форум в столицата, в лицето на Татяна Форева, Таня Евтимова, Мариета Деспова, Деси Димова.

Златка Тимонова е режисьор-хореограф, завършила е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив през 1982 г.

Zlatna Trakia FeaturesВече тридесет и две години работи по специалността , като двадесет и две от тях, като художествен ръководител на фолклорен танцов ансамбъл "Златна Тракия" - Хасково. Преобладаващата част от танцовия репертоар на трупата са нейни авторски танци.


Sun, 25.07.2010, 11:14 http://emigrant-bg.com

Unforgottable night with Folk Ensemble "Zlltna Trakia" in Haskovo city for the Bulgarian people in Valencia

Zlatna Trakia Features

Танцьорите от "Златна Тракия" се завърнаха от турне в Португалия и Испания. Визитата им бе по покана на организаторите на Международния фолклорен фестивал в Кантанхеде, в който участие взеха танцьори от 8 държави. Хасковските изпълнители са били единствените представители от България.
"За 12 дни изнесохме 16 концерта", разказа пред Haskovo.info хореографът на "Златна Тракия" Златка Тимонова. "Ансамбълът ни винаги завършваше концертите като най-добра група с най-темпераментни танци и навсякъде ни представяха като магнетичните танцьори от България", допълни Тимонова.
По време на турнето си хасковските танцьори са участвали в кулинарна вечер посветена на България. "Приготвихме български специалитети за 100-те гости от Кантанхеде. Менюто ни включваше таратор, мусака, крем-карамел и българско вино", обясни Тимононва.
По време на вечерята танцьорите от ансамбъла са изнесли и самостоятелен концерт, който е завършил с кръшно българско хоро, на което са се хванали и домакините от Португалия.
"За доброто си представяне получихме много подаръци, грамоти и плакети за участието ни от всички концерти", съобщи хореографът на "Злтна Тракия".
Турнето на местните танцьори завършило в испанското градче Енгера, което е побратимено с Хасково. Там ансамбълът е гостувал по покана на Асоцияцията на българите в Испания. "Всички много се вълнувахме от тази среща, защото разбрахме, че от 5 000 жители 3 000 са българи, а от тях 1500 от Хасково и региона", обясни Златка Тимонова. "Беше наистина страхотен концерт, където танцьорите сякаш не стъпваха, а летяха", коментира хасковският хореограф.
По време на официалния обяд с кмета на Енгера е станало ясно, че делегация от испанското градче ще гостува в Хасково по време на празниците на града ни през септември.


Академика.БГ / 25.07.2010 http://akademika.bg

Ansemle "Zlatna Trakia" with wonderful concert in Valencia

На 20 юли в Енгера бе организиран концерт на Ансамбъл "Златна Тракия" гр. Хасково от Асоциацията на българката "Бялата лястовица". Сънародниците ни във Валенсия имаха възможност да наблюдават един зрелищен спектакъл, изпълнен с темпераментна музика и български ритми.
Фолклорният ансамбъл е основан през 1992 г., художествен ръководител на състава е Златка Тимонова, професионален хореограф, режисьор и педагог. Ансамбълът представя тракийския фолклор и разнася славата на българските народни танци не само у нас, но и в чужбина.
"Златна Тракия" пристигна във Валенсия след едномесечно турне в Португалия, където представи България на 3 фолклорни фестивала и 12 концерта.


Diana Nikolova | Friday, 06.08.2010, 15:42 http://haskovo.info

Dancers from ensemble "Zlatna Trakia" obey Portugal and Spain

Zlatna Trakia Features

Танцьорите от "Златна Тракия" се завърнаха от турне в Португалия и Испания. Визитата им бе по покана на организаторите на Международния фолклорен фестивал в Кантанхеде, в който участие взеха танцьори от 8 държави. Хасковските изпълнители са били единствените представители от България.
"За 12 дни изнесохме 16 концерта", разказа пред Haskovo.info хореографът на "Златна Тракия" Златка Тимонова. "Ансамбълът ни винаги завършваше концертите като най-добра група с най-темпераментни танци и навсякъде ни представяха като магнетичните танцьори от България", допълни Тимонова.
По време на турнето си хасковските танцьори са участвали в кулинарна вечер посветена на България. "Приготвихме български специалитети за 100-те гости от Кантанхеде. Менюто ни включваше таратор, мусака, крем-карамел и българско вино", обясни Тимононва.
По време на вечерята танцьорите от ансамбъла са изнесли и самостоятелен концерт, който е завършил с кръшно българско хоро, на което са се хванали и домакините от Португалия.
"За доброто си представяне получихме много подаръци, грамоти и плакети за участието ни от всички концерти", съобщи хореографът на "Злтна Тракия".
Турнето на местните танцьори завършило в испанското градче Енгера, което е побратимено с Хасково. Там ансамбълът е гостувал по покана на Асоцияцията на българите в Испания. "Всички много се вълнувахме от тази среща, защото разбрахме, че от 5 000 жители 3 000 са българи, а от тях 1500 от Хасково и региона", обясни Златка Тимонова. "Беше наистина страхотен концерт, където танцьорите сякаш не стъпваха, а летяха", коментира хасковският хореограф.
По време на официалния обяд с кмета на Енгера е станало ясно, че делегация от испанското градче ще гостува в Хасково по време на празниците на града ни през септември.


Dora Aneva | Friday, 12.09.2008, 13:17 http://haskovo.info

The dancers from Haskovo city from folk ensemble "Zlatna Trakia" charmed Shatura

Zlatna Trakia Features

"Концертите на ансамбъл "Златна Тракия" се превръщат във вълнуващ спектакъл, изпълнен с красота и богатство на краските, с радост, искрени детски усмивки и юношески темперамент" - такива са отзивите в официалния сайт на Шатура от представянето на нашите танцьори в побратимения с Хасково руски град.
Припомня се, че гостуването на фолклорния ни ансамбъл в Подмосковието от 3 до 10 септември, се е осъществило в рамките на подписаното Споразумение за сътрудничество и братски връзки между Шатурски район и Хасковска област.
Историята и успехите на "Златна Тракия" са основен акцент в обширната статия за визитата на нашата делегация в Шатура. В нея се посочва, че хасковският танцов ансамбъл "пропагандира славата на българския фолклор не само у нас, но и в чужбина", доказателство за което са многото му награди и призови класирания на световноизвестни фестивали.
Освен среща с главата на Шатурски район Андрей Келер в наситената програма на българската делегация са били включени посещения на местни фирми, медии, училища и културни институции, концерти на творчески формации от побратимения град и екскурзии до Москва, Владимир-Суздал и Коломна. Материалът в сайта на Шатура завършва с пожеланието: "До нови срещи, наши български приятели!"


Autor Mariana Chomlalova | 30 November 2007 http://haskovodnes.com

Folk ensemble "Zlatna Trakia" - Haskovo presented Bulgaria in five diferent festivals in France and in Belgium

Интервю с г-жа Златка Тимонова - гл. художествен ръководител на Фолклорен Ансамбъл "Златна Тракия" - гр. Хасково

Zlatna Trakia Features

Златка Тимонова е гл. художествен ръководител на Фолклорен Ансамбъл "Златна Тракия" - гр. Хасково. Професионален танцьор в Държавен Ансамбъл Тракия- Пловдив. Професионален режисьор- хореограф със специализирано висше образование от Академията за музикално и танцово изкуство. Обичан и уважаван педагог.
Фолклорен ансамбъл "Златна Тракия" е създаден през 1992г. Ансамбълът се оформя като фолклорен блок, състоящ се от две формации - детска и младежка. В него танцуват над 100 участника на възраст от 5 до 22 годишна възраст. Всяка формация има свой характерен облик, определящ се от особеностите на фолклорните традиции, носещи настроението на различните възрасти. В репертоара на ансамбъла са включени песни и танци от всички етнографски области на България.
От създаването ансамбъл "Златна Тракия" изнася самостоятелни концерти на всички общински празници и разнася славата на българския фолклор не само в страната, но и в чужбина. Участвал е на международни конкурсни фестивали в Румъния, Украйна, Сърбия, Р. Кипър, Италия-о.Сардиния, Гърция, Турция, Полша, Унгария, Словакия, Белгия, Франция и др.
Носител на сребърна палма, лауреат на първа награда за хореография и изпълнение, награден с два златни медала. В своята колекция притежава много отличия, дипломи и престижни награди от световноизвестни, международни конкурси.
Неотдавна ансамбълът прибави още един успех в своя летопис, завръщайки се от 15-ти международен фестивал в град Измир ,където талантливите танцьори бяха посрещани с радост и гостоприемство, аплодирани на всички концерти.
За огромна чест тази година, през месец август, младежката формация е класирана за участие в 3 последователни фестивала във Франция и Белгия. За 25 дни ансамбъла изнесе концерти в почти цяла Франция и част от Белгия.

Г-жо Тимонова, от кога съществува детската формация към Ансамбъл "Зл.Тракия" и колко деца в момента играят в него?
- От 1992 година под името "Златна Тракия", но сме наследници на Детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци "Тракийче", който беше към Пионерския дом, в които аз започнах като художествен ръководител от 1989 год. В момента танцуват около 70 деца, в 3 възрастови групи, без младежката формация.

Кои са последните ви значими изяви и отличия?
-Последната ни най-значима изява с децата е участието ни на международен, детски, фолклорен фестивал в гр. Измир (18-25.04.2007) Турция, който всяка година се организира във връзка със седмицата на детето.Ние имаме само 1.06., а те празнуват цяла седмица!

От каква възраст е най-добре едно дете да започне да се занимава с извънкласна дейност, като народни танци например?
- Мисля, че още от предучилищна възраст е най-добре детето да започне да се занимава с български танци, но обучението му трябва да бъде съобразено с детските възможности. От 6 години децата могат прекрасно да усвояват елементи от балгарския фолклор и да танцуват танци с детска тематика.

Какво дават народните танци на децата? - Детето ще се докосне до автентичното българско изкуство от всички етногрфски области. Ще обогати музикалната си култура. Ще укрепне физически. Ще намери нови приятели и ще се научи да работи в екип. Ще придобие самостоятелнст и умения да организира времето си. Ще повиши самочувствието си като участва в десетки изяви в страната и чужбина. Ще се гордее да бъде част от ансамбъл, който печели престижни национални и международни награди.

Вярвате ли, че изкуството прави хората по-добри?
-Вярвам и съм сигурна, че всички деца, които са минали през нашия ансамбъл наистина са по-добри във всичко.Това много им помага за по-нататъшната адаптация в живота, а запалената искрица за българските танци и песни никога не угасва!

Zlatna Trakia Features

Разкажете ни за приятните преживявания на вашите възпитаници по време на последното ви турне през лятото във Франция?
- От 30.07.2007 до 24.08. ансамбълът участва в пет фестивала във Франция и в един в Белгия. Поканата получихме миналата година, когато ансамбълът участва на международен фестивал в Белгия. Турнето започнахме с 9 часов престой и плаж в Монако, което въодушеви всички ни! По време на турнето изминахме 4000 км. само във вътрешността на Франция, но успяхме да видим много хубави места на юг, север, запад и на изток от Франция. Най- вълнуващ беше прехода ни от южна Франция през Париж до най-северната ни спирка-Бри. След първия фестивал беше най- големият преход- 800 км. И след 9 ч. престой и разходка в Париж, още 320 км. до северния град Бри. Първият фестивал беше в гр. Маноск. Изнесохме концерти в градовете Маноск, Люберон, Сересте, Сейнт Мартин, Тул. На втория фестивал в Бри след прекрасното изпълнение получихме официална покана за Бразилия за 2008г., връчена лично от бразилски професионален ансамбъл в писмен вид, с всички условия и концерти, от което всички бяхме много щастливи, защото професионалисти ни оцениха и решиха, че ние сме тези, които трябва да представим нашия фолклор на техния фестивал! Навсякъде бяхме посрещани с радост и гостоприемство, аплодирани на всички концерти. За цялото турне имаме 765 мин. изиграно време или това е 13 ч.15мин. - за 22 концерта. Имахме самостоятелни концерти от по 90 мин.(2 x 45 мин. с 10 мин. антракт) и независимо от умората танцувахме по няколко пъти на бис! Другите фестивали бяха в градовете, Пложевет Евро, Куимпер, Шербург, Плувингер, Le treport, и мн. др., които не бяха предвидени в нашата програма, но огромния интерес и много доброто изпълнение на всички (танцьори и музиканти), увеличи концертите и играхме на места, където за първи път танцува българска група. Много приятели, много нови почитатели, много българи, които пропътували 800 км. само за да видят изпълнението на нашата група! На връщане не пропуснахме и Виена с всички забележителности и поглед отвисоко от Виенското колело. Покана за следващата година за Бразилия е най-новото ни предизвикателство! Всичко това стана възможно с помоща на родителите и добрата подготовка на танцьорите!

Благодаря ви за този разговор! Приемете нашите пожелания за нови творчески успехи!